Churchill Place Winter Garden and Galleria

This new winter garden and shopping galleria was designed as a focal point for the Churchill Place development at the east end of Canary Wharf. Serving as a gateway at the easternmost end of the district, the semicircular pavilion rises above a landscaped buffer and organizes vehicular traffic to and from the area. It houses more than 25,000 square feet of retail space including a public library and several restaurants. At once embedded in its site and opening out and down to the waterfront promenade, the structure reaches out to the surrounding buildings through radiating Promenade Level passages and offers a grand setting for public use, supported by the amenity of dining and convenience retail use.  The slender bronzed steel supporting columns and long span open trusses are integral to the glazed enclosure, evoking the lightness of 19th century rail terminals and conservatories realized in a contemporary architectural expression.

Adamson's experience in the design of winter garden spaces was crucial to the successful realisation of this glass-roofed concept, requiring careful detailing and coordination with mechanical and structural engineers. Several studies were undertaken on the solar performance of the space to ensure a high comfort level for users and examine options to reduce mechanical requirements. This project also involved the renovation of an operating parking garage to increase the available amount of retail space, necessitating a highly detailed coordination effort to ensure the low storey heights of the garage were feasible as retail spaces.

Location: 
London, England
Design Architect: 
Studio U+A Limited
Executive Architect: 
Adamson Associates
Client: 
Canary Wharf Group
Size: 
50,000 sf / 4,645 sm
Completion: 
2004