KPMG European Headquarters

Situated in the very heart of the Canary Wharf estate, the new European Headquarters for KPMG opened in 2009. The 15-storey building is designed to be open and transparent —reflecting the ethos of the company. In order to express this value architecturally, the design makes the activities of the building visible to both its internal and external audiences through the use of stacked and “pocket” atria. The public spaces of the building are connected to the surrounding environment and to one another, fostering a sense of connectivity to the external community while also contributing to the sense of community within the organisation. The design features a full-height atrium clad in high-efficiency, solar-control glass and architectural metal. To encourage staff interaction, blocks of three floors are connected to each other by staircases and a common atrium.

The west and north sides of the building house non-hierarchical office spaces, while the southern portion of the building opens out to its surroundings. At the southwest corner, a stack of 3-storey atria brings the green space of Canada Square up into the building. The 3-storey pocket atria are grouped programmatically, encouraging synergy between the three floors. Each pocket atrium overlooks the courtyard, the 14-storey atrium and the lobby. To the east of the building is a courtyard with vine-covered, sculptural stainless steel “trees”.

Awarded a Breeam ‘Excellent’ rating, the building boasts significant energy-saving credentials. 

Location: 
London, England
Design Architect: 
Kohn Pedersen Fox
Executive Architect: 
Adamson Associates Architects
Client: 
Canary Wharf Group
Size: 
720,000 sf / 66,890 sm
Completion: 
2009