Sperone Westwater Gallery

The concept for the nine-story Gallery is both a response to the dynamic urban character of New York’s Bowery and a desire to rethink the way in which the public engages with art in the setting of a gallery. The centerpiece of the concept is a 12 x 20-foot moving exhibit Hall that connects the five floors where works of art will be displayed.

The design incorporates a mezzanine floor and double-height display area at street level, a sculpture terrace towards the park and a private viewing gallery at the top of the public floors. A setback marks the location of the offices. Works of art are stored primarily in the basement, while a library – that also functions as an events space – is located at the top of the building below the mechanical floor. Daylight filters into the library through a light well, defining the reading space below.

The two layers of facade that house the mobile Hall act as a buffer zone, protecting the building from extreme temperatures and acoustically insulating the galleries. A series of openings in the outer layer of this façade, together with the moving exhibition elements, provide a natural flow of air – a part of the building’s sustainable agenda.

Location: 
New York, New York
Design Architect: 
Foster + Partners
Architect of Record: 
AAI Architects, P.C.
Client: 
Sperone Westwater Inc.
Size: 
20,000 sf / 1,858 sm
Completion: 
2010