Churchill Place Retail Complex, Canary Wharf

This new winter garden and shopping galleria was designed as a focal point for the Churchill Place development at the east end of Canary Wharf. It houses more than 25,000 square feet of retail space including a public library and several restaurants.

Adamson’s experience in the design of winter garden spaces was key to the successful realization of this glass-roofed concept, requiring careful detailing and coordination with mechanical and structural engineers. Several studies were undertaken on the solar performance of the space to ensure a high comfort level for users and examine options to reduce mechanical requirements.

Work on the mall also involved the renovation of an operating parking garage to increase the available amount of retail space. This necessitated a very detailed coordination effort to ensure the low storey heights of the garage were feasible as retail spaces.

Location: 
London, England
Design Architect: 
Studio U+A Ltd.
Executive Architect: 
Adamson Associates Architects
Client: 
Canary Wharf Group
Size: 
50,000 sf / 4,645 sm
Completion: 
2004